Marjolijn Zwakman over onze leergang

Laatst was ik op een feestje en vertelde ik pardoes heel puntig over mijn zin om gastdocent te zijn voor de leergang leiderschap in het niet-weten. Ha zo werkt het: in een moment van ontspanning kom je tot helderheid. Nu zittend achter de computer roep ik die sfeer terug op om jou als geïnteresseerde in de leergang ook deelgenoot te maken van mijn enthousiasme:

Ik ben als performance kunstenaar opgeleid om vanuit spel en uitproberen tot een kunstwerk te komen. Mijn ervaring is dat ik er veel druk op kon leggen om met een goed concept voor de dag te komen, ik ben een perfectionist. Maar als ik het op de vloer voor mijn publiek, mijn klasgenoten, uitprobeerde kon al snel blijken dat het idee niet werkte. Ondanks dat het in mijn hoofd toch zo goed had geleken.

Iedere twee weken iets moeten tonen en met lood in mijn schoenen mijn brouwsels delen, heeft mij verteld dat er waardevolle informatie tot mijn beschikking staat als ik mezelf letterlijk fysiek in een ruimte al bewegend tot een idee verhoud. Het levert veel meer op als ik het lef heb om in het creatieproces letterlijk anderen met mij mee te laten kijken. In plaats van in mijn hoofd van alles uit te denken en dan met de ultieme uitkomst naar buiten te treden.

Deze manier van samen fysiek durven onderzoeken en een groep ‘mee laten kijken’ met een idee of een vraagstuk dat jou bezig houd, is precies wat ik graag aan jou wil doorgeven tijdens de leergang. Het is een manier van ontvankelijk zijn en nieuwsgierig naar de uitkomst, die niet alleen voor het maken van een kunstwerk relevant is maar juist ook voor vragen/ ideeën die jou in jouw praktijk als leidinggevende bezig houden. Maar waar vind jij de ruimte om op deze laagdrempelige manier op onderzoek uit te gaan? Bij deze de uitnodiging om tijdens mijn gastles de andere deelnemers te gebruiken als je tijdelijke klankbord en supportgroep. Ik doe de voorbereiding van de dag in gezamenlijkheid met Finn Minke en Lars en Petrus en de andere gastdocenten. In die zin is deze leergang net zo spannend en voedend voor jou als deelnemer, als voor mij die de sfeer neerzet waarin we samen kunnen spelen. Ik heb zin je te ontmoeten en op ontdekking te gaan!

Liefs,

Marjolijn Zwakman

Lees ook de persoonlijke motivatie van gastdocenten Inge KnoopeJolien Slavenburg en Mark Knopperts.

Klik hier om terug te gaan naar hoofdtekst leergang.