Basis om vanuit te groeien

Vandaag, 1 september 2017, is het zover, we hebben een volwaardig eigen kantoor. Zoals al aangestipt in onze blog elkaar katalyseren van begin van deze week zijn we er in geslaagd een plek te vinden die ‘goed voelt’ en die voldoet aan (bijna) al onze wensen. Het is een echt uniek gebouw (een voormalige bunker!) en er zijn weinig kantoren in Nederland die zo goed bereikbaar zijn met zowel de auto als trein. En dan ook nog eens in het bos! Een prachtige plek om vanuit te groeien en nog meer in onze kracht te komen.

Veel aanbod aan kantoren laat mijn inziens te wensen over. Raar eigenlijk. We brengen vaak meer tijd op kantoor door dan thuis (slapen daargelaten). Toch ken ik maar weinig kantoren die voor mij echt ‘kloppen’.  Zonde, want een goede vaste werkplek met gelijkgezinde collega’s doet veel met de effectiviteit en kwaliteit van werken.

Kort na de vliegende start van De Katalysator dit voorjaar zijn we op zoek gegaan naar een vaste plek voor onszelf, voor onze klanten en ons netwerk. Zoals te lezen in onze blog 5 weken na vliegende start eigen kantoor hadden we al snel wat gevonden in Utrecht. Eerst flexplekken, met het perspectief op een vast kantoor. Deze plek voldeed toch niet helemaal aan onze verwachtingen. We misten de vaste plek, stilte, rust en natuur, randvoorwaarden voor ons om diep te kunnen gaan. En de bereikbaarheid was toch niet helemaal optimaal.

Screenshot 2014-02-22 18.07.23Als secretaris van de Taskforce MobiliteitsManagement (later Platform Slim Werken Slim Reizen) o.l.v. Lodewijk de Waal heb ik in 2007-2010 een belangrijke impuls mogen geven aan Het Nieuwe Werken (flexibel werken). Flexkantoren of open kantoortuinen waren sterk in opkomst. Mooi vanuit oogpunt van filereductie of bezuiniging op kantooroppervlakte. Maar kun je op een plek die niet van jou is, maximaal groeien en in je kracht komen? Ik betwijfel het (steeds meer). Tenminste als je meer wil dan oppervlakkigheid.

Wat me bijstaat uit die tijd is dat veel mensen eigenlijk het liefst werken op een vaste plek die voelt als thuis. Vaak werd dat afgedaan als behoudzucht. Geen vaste werkplek biedt inderdaad kans op onverwachte ontmoetingen en is goedkoper maar geeft ook veel onrust. Alsof je een zwerver bent of leeft in hotels. Wij hebben ook ervaren hoe het is om geen goeie vaste werkplek te hebben. Ik ben me zo bewuster geworden van het belang van een goed kantoor.

Ons nieuwe kantoor op de Breullaan 1i, 3971 NG te Driebergen-Rijsenburg:
Breullaan 1

  • ligt midden in het bos waar je zo inloopt (de stad is het dus toch niet voor ons)
  • is lekker stil en aardend (en daarmee ondersteunend aan wat we doen)
  • heeft 4 ruime werkplekken (en is een prima plek voor workshops)
  • heeft een aparte sessieruimte (tevens ingericht als meditatieruimte)
  • is geschikt als werkplek voor jou als ondernemer (voor 1 t/m 7 dagen per week)
  • is centraal gelegen (met de trein of auto 10 minuten rijden vanaf Utrecht)
  • is goed bereikbaar met de trein of auto (3 minuten lopen van een IC-station en 3 minuten rijden van de autosnelweg)
  • uitzichtheeft een eigen parkeerplek (en er zijn genoeg bezoekersparkeerplaatsen)
  • heeft een sympathieke eigenaar (met een heel bijzonder gebouw, zie link).

Kortom, wij zijn blij met onze plek in deze kantoorvilla. Het biedt ons een basis om onszelf en anderen te katalyseren in het maken van vervolgstappen. Welke stappen? Daarvan brengen we je graag op 22 september op de hoogte zoals je hebt kunnen lezen in de blog elkaar katalyseren.

Warme groet,

Lars Lutje Schipholt