Blogs

De Katalysator support jou op intuïtieve wijze in je ondernemerschap. Regelmatig schrijf ik blogs over wat ik tegenkomen in mijn praktijk als ondernemer, coach en facilitator van bijeenkomsten.

Hier een overzicht van mijn meest recente blogs:

Des te authentieker, des te congruenter. Dat maakt je inspirerend en aantrekkelijk! Als je veel met mensen werkt ben je immers zelf het merk. Het gaat je relaties en klanten (onbewust) dan vooral om jou: waarom doe jij wat je doet, wat drijft je? En laat je dat ook zien en ben je Practice What You Preach? Daarvoor moet je helder hebben wat je ten diepste drijft. Wat is jouw kompas, why of eigen basis? Oftewel, jouw essentie? Zodat helder is wat je te doen en laten hebt!

  • Hardnekkige patronen doorbreken

    Ben je weer lekker aan de slag na een goede zomer? Of merk je dat het moeizaam gaat? Dat iets je tegenhoudt je verlangen te leven? Haalt iets je onderuit in je werk waar je maar niet de vinger achter krijgt? En heb je al van alles geprobeerd? Lees dan verder wat je kunt doen om verder te komen en patronen te doorbreken.

  • Kies ik voor een training of coaching?

Wat is effectiever, een workhop of training of individuele coaching? Ik sta regelmatig voor die vraag bij mensen die ik spreek of coach. Intuïtief maak ik een keuze en wijs ze op de mogelijkheid een goede training of workshop te volgen bij iemand waar ik voor insta. Of hoe coaching ze (verder) kan helpen stappen te maken. Maar wat is de ratio achter deze keuze?

Durf jij stappen te zetten in het onbekende? Waarbij het verlangen groter is dan je angst? Ik heb zo’n stap gezet en vier dagen zonder eten alleen in de Sahara gezeten. Met een verzengende hitte en slechts een paar procent luchtvochtigheid.

Waarom? Om nog meer samen te vallen met wie ik werkelijk ben. Vooraf vond ik het spannend én ik had er er zin in. Hoe heeft het uitgepakt? Welke lessen trek ik uit de ervaring? Naast mijn vlogs (zie onderaan) hier een blog om jou te inspireren ook stappen te zetten buiten je comfortzone.

Doen, gewoon handelen, en daarop reflecteren, daar leer ik het meeste van en daar bereik ik ook het meeste mee. De verleiding is groot om daarbij een shortcut te nemen en resultaten te bereiken door trucjes van anderen te kopiëren. Als ik dat toch doe, kom ik er telkens weer achter dat dat niet werkt als ik trouw wil blijven aan mijzelf en anderen niet wil manipuleren. Maar hoe leer ik dan wel en worden mijn verlangens realiteit? En hoe doe jij dat?

Heb je veel op je bordje en geeft dat onrust? Slaap je slecht of heb je lichamelijke klachten? Pieker je veel? Of ben je snel geïrriteerd? Zie je op tegen alles wat je allemaal moet doen? Weet je niet waar je moet beginnen? En is je neiging bijvoorbeeld alles los te laten of in de actiemodus te schieten? Dan ben je – misschien zonder dat je het beseft – gestrest. Je bouwt veel spanning op die je vroeg of laat opbreekt.
Hoe kun je de spanning en stress verminderen zonder alles uit je handen te laten vallen? In mijn coach praktijk heb ik vaak de volgende inzichten gebruikt om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Eind november 2018 schreef ik n.a.v. een uitgebreid NRC artikel Je ware zelf? Dat bestaat niet’ mijn blog Ware authenticiteit bestaat wel! Authenticiteit gaat namelijk niet over goed voelen, je aanpassen en is wel degelijk de moeite waard na te streven. Dat leverde de nodige interessante reacties op, dank! Maar hoe kom je daar? Dit is wat mij geholpen heeft meer authentiek te worden.

Deze zaterdag in NRC een uitgebreid artikel ‘Je ware zelf? Dat bestaat niet’ over authenticiteit. Mijn aandacht ging hier gelijk naar uit omdat ik de laatste jaren op zowel persoonlijk vlak als in mijn werk veel bezig ben met dit thema. Authentiek zijn is voor mij de sleutel naar meer verbinding met anderen en een echter leven.
Bij lezing van het artikel kwam bij mij verwarring. Hoe goed bedoeld, ze lijkt in haar eigen zoektocht naar authenticiteit regelmatig de plank mis te slaan. En dat vind ik jammer omdat het thema authenticiteit serieuze aandacht verdient. We hebben authenticiteit hard nodig in deze tijd van polarisatie en manipulatie. Een duurzame samenleving kan niet zonder.

In De Volkskrant van zaterdag 17 november stond een uitgebreid en lezenswaardig artikel over hoogsensitief zijn (zie link). Ik ben blij met die aandacht en het doet me realiseren hoezeer hooggevoeligheid mijn leven heeft beïnvloed. Door mijn eigen persoonlijke proces ben ik hooggevoeligheid steeds beter gaan begrijpen, omarmen en in gaan zetten als een kwaliteit. Hoe zit dat bij jou?

Heb jij ook genoeg van die bijeenkomsten waar weinig uitkomt? Wil jij ook stappen zetten in workshops, teamsessies of intervisies waar echt geleerd wordt? Zo’n 5 jaar geleden heb ik radicaal het roer omgegooid en ik begin aardig door te krijgen hoe je een bijeenkomst zo kunt begeleiden dat hij meteen vruchten afwerpt.

Wanneer vind jij jezelf succesvol in je ondernemerschap? Of in je privéleven? Zeker in ‘mainstream’ ondernemersland wordt succes al snel gedefinieerd in termen van geld. Hoeveel businesscoaches beloven er niet dat je ‘je omzet verdubbelt!’ of ‘binnen een jaar een ton verdient’?

Veel ondernemersevents bevestigen het clichébeeld van ondernemerschap: groot, groter, grootst met veel spiral dynamics of management drives oranje. Ze blinken wat mij betreft uit door hun rationele en oppervlakkige vragen en analyses van succesvolle ondernemers. In deze blog laat ik zien hoe voelen, intuïtie en in verbinding zijn met jezelf een belangrijke rol spelen bij succesvol ondernemerschap.

Jouw klanten kopen jou. Dat wil zeggen: ze nemen je diensten vooral af vanwege jouw waarom, niet om wat je biedt of hoe. Maar hoe kom je achter je echte Why?

Ben je op het pad van bewustzijn en kom je in aanraking met spirituele gemeenschappen? Lees dat deze blog!

Zelfs de door Facebook overgenomen Whatsapp-oprichter Acton twittert: “It is time #deletefacebook”. Wordt het tijd dit voorbeeld te volgen?

Ben jij op de goede weg als ondernemer? Die vraag stel ik mijzelf ook regelmatig. Ik heb begin dit jaar een ingrijpende zakelijke beslissing genomen. Hoe hangt de vlag er nu bij, een maand later? Heb ik er goed aan gedaan mijn eigen weg te gaan?

In januari van dit jaar heb ik de commercieel domste beslissing van het jaar genomen… Want hoe kun je de samenwerking met je zakenpartner stopzetten terwijl klanten en netwerkpartners er juist zo enthousiast over zijn?? En toch is dit tegelijk de beste beslissing van het jaar.

Blog n.a.v. een aansprekend artikel over hoe Jan Rotmans die nu ook de slag maakt door naar ‘binnen te gaan’ en niet meer op afgescheiden manier, buiten zichzelf, over transformatie te spreken. Dat was precies waarop ik hem zo’n 2 jaar geleden ook op aansprak.

Je hebt iets moois aan te bieden, een workshop, training of leergang, Je aanbod is uniek en het gaat verder en dieper dan veel ander aanbod. Je hebt nog geen landelijke reputatie opgebouwd en geen naamsbekendheid buiten je eigen netwerk, dus je moet het van iets anders hebben. Hoe bereik je je publiek?

Zo’n vier jaar geleden heb ik misschien wel de belangrijkste beslissingen in mijn leven genomen. Ik begon verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gedrag en ging dieper kijken naar de redenen waarom ik vastloop en mezelf in de weg zit. Nu, vier jaar verder, heb ik het gevoel dat ik een nieuw leven leid.

Veel van mijn klanten worstelen met de vraag hoe ze meer of leukere opdrachten binnen kunnen halen. Ik vraag me dan af: doe je de goede dingen goed (genoeg)? En weet je hoe jouw potentiële klanten kiezen en wanneer ze met jou in zee willen gaan?

 

Regelmatig schrijven we blogs over ons werk, ontwikkelingen, ervaringen, tips, etc. Abonneer je op onze nieuwsbrief om geen enkele blog te missen!

 

Lees meer

Katalysator aanbodOver De Katalysator
Coaching - je verlangen op de rails krijgenOver Lars
Loopbaancoaching - maak gratis stappen in je werkMijn ervaring
Verdiepend leiderschapstraject - met je voeten in de kleiWat levert mijn coaching je op?
Super/intervisie – spiegelen en in verbinding zijnWat leer je door mijn support?
Bijeenkomsten begeleiden - spaceholder met veel presenceWat is mijn aanpak?
4 pijlers van ondernemerschap
Mijn blogsWat zeggen anderen over mij?

Wil jij beklijvende stappen maken? Neem dan contact op