voor een lichaamsgerichte en intuïtieve aanpak
 
Hoe word je meer authentiek?

Hoe word je meer authentiek?

Eind november 2018 schreef ik n.a.v. een uitgebreid NRC artikel Je ware zelf? Dat bestaat niet’ mijn blog Ware authenticiteit bestaat wel! Authenticiteit gaat namelijk niet over goed voelen, je aanpassen en is wel degelijk de moeite waard na te streven. Dat leverde de nodige interessante reacties op, dank! Maar hoe kom je daar? Dit is wat mij geholpen heeft meer authentiek te worden.

1. Inzien dat authenticiteit de sleutel is tot een meer afgestemd leven

Ik ben me ervan bewust geworden dat ik veel meer afgestemd en verbonden ben met mezelf en mijn omgeving door authentiek te zijn. Pas dan ben ik echt in het NU, verbonden met de realiteit en mijn omgeving. Dat betekent dus ook zowel fijne als minder fijne gevoelens aannemen en mijzelf durven laten zien in plaats van me aan te passen.

2. Snappen waar conditioneringen vandaan komen.

Ik onderken dat mijn handelen en gevoelswereld veelal zijn ontwikkeld in mijn jeugd, waarin ik me heb moeten confirmeren aan opvoeders. Als volwassene leef je wie je vanuit je opvoeding geworden ben. Dit onbewuste leven gaat door totdat je ontdekt dat je leeft in een wereld van projecties en je reacties zijn gebaseerd op dat wat je vroeger aangeleerd hebt.

3. Nieuwsgierig worden naar wat je onbewust doet.

Je kunt jezelf niet veranderen vanuit je hoofd, je moet het ervaren en van daaruit eigen maken. Ik ben meer stil gaan staan bij wat mij op gedragsniveau doet afdrijven van wie ik werkelijk ben. Door te vertragen, voelen en reflecteren. Ga je reactief gedrag doorzien en geef de gevoelens eronder een plek. Door dit helingsproces kom je meer in verbinding met wie je werkelijk bent.

4. Het niet alleen doen.

Ik heb net zoals iedereen anderen nodig om me meer bewust te worden van mijn neigingen en te ontdekken wie ik werkelijk ben. De voorbeelden en spiegels van anderen en de veiligheid om alles te kunnen delen zonder afkeuring hebben me enorm geholpen. Omgevingen waarin je kunt oefenen en gestimuleerd wordt authentiek te zijn.

5. Mijzelf wakker houden

Ik oefen elke dag weer om -voorbij de projecties- pure reacties te geven op de situatie waarin ik me op dat moment bevind in mijn leven. Omdat authenticiteit de weg naar heelheid is, iets waar velen van ons ten diepste naar verlangen. En een voorwaarde om bij te kunnen dragen aan een duurzame samenleving!

Het is geen gemakkelijke weg, zie ook mijn blog ‘in 5 stappen meer jezelf’. Kan ik het aanraden? Ja, ik ben gelukkiger dan ooit door het aan te gaan met mezelf. Doe je ook mee?

Lars Lutje Schipholt

Katalysator aanbodKatalysator aanpak
StartpaginaOver Lars
Loopbaan carrière coach – stappen zetten in je werkintegrale en holistische aanpak
ZZP coach - je onderneming op de rails krijgenWat zeggen anderen over mij?
MKB ondernemers coach – authentiek en intuïtief ondernemenIntuïtieve aanpak met lichaamsbewustzijn
Begeleide intervisie – spiegelen en in verbinding zijnWat leer je door mijn support?
Bijeenkomsten begeleiden - spaceholder met veel presenceVertragen om te kunnen versnellen
Wat is beter: training of coaching?Contactgegevens
Mijn blogsRoutebeschrijving
Wil jij beklijvende stappen maken? Neem dan contact op