Mark Knopperts over onze leergang

Leiderschap in het niet-weten… De titel van deze leergang spreekt me erg aan. Ze raakt me op mijn eigen ervaring in het leven. Grappig om te merken dat ik me er heel dankbaar voor voel… Gek genoeg dankbaar voor alle mysterieuze capriolen die het leven tot nu toe met me heeft uitgehaald. Er middenin kon ik het vaak voelen als een hel of een kermis, maar als ik er nu van een afstandje naar kijk dan zie ik wat het ook is. Volmaakt prachtig, heftig, euforisch, pijnlijk, vreugdevol, confronterend en van een weergaloze schoonheid. Volmaakt en voor mij nodig om meer te kunnen zien. Dit weet ik nu.

‘Ik weet het niet’ is een inzicht dat voor mij ontstond na heel vaak denken dat ik het zeker wist. Het gevolg was dat ik mensen in mijn omgeving wegjoeg. Dierbaren, maar ook mensen met wie ik wilde samenwerken. Ik had gelijk, met alle gevolgen van dien. Nog steeds kan er een dominee in me opstaan die anderen graag wil vertellen hoe het zit. Dat is nu eenmaal de leraar in mij. Het verschil zit in mijn houding. Ik gebruik wat ik nu weet en zie, maar ik voel me bevrijdt van het gevoel van het zeker weten en dat is heerlijk! Er zijn altijd andere perspectieven, gezichtspunten die me verrassen en me het verkwikkende gevoel van verrijking geven. Dit maakt me zo nieuwsgierig naar vandaag en wat morgen komt. Ik heb geen idee!

Ik heb gemerkt dat juist in de relatie met anderen er iets nieuws geboren kan worden. Dat is niet gemakkelijk, het stemmetje dat gelijk wil krijgen is er altijd. Daarmee confronterend. Mijn houding van nieuwsgierigheid helpt me om open te blijven luisteren en te zien wat er tussen ons gebeuren wil. Dit is voor mij (persoonlijk) leiderschap. Om bij de bedoeling te blijven en me niet te verliezen in mijn neiging om gelijk te willen krijgen. Zo kijk ik ook uit naar de ontmoeting met jullie. Ik wil de dag die we samen zullen beleven graag ook samen met jullie maken of co-creëren zoals dat zo mooi heet. Wat ik zal inbrengen is een manier van kijken die ik heel sterk voelde resoneren in het gedachtegoed van Ken Wilber. Zijn ‘kaart op de werkelijkheid’ heeft me mede geholpen om langzaamaan afscheid te nemen van mijn houding van zeker weten. Het blijft een kaart, handig om te navigeren in een onbekend veld. Een kaart om vooral ook weer los te laten als je alleen durft te gaan. Ik ben dit prachtige veld al een tijdje aan het verkennen. Geniet iedere dag weer van de schoonheid die ik zie en ga graag als gids met jullie mee. Ik zie uit naar onze ontmoeting!

Mark Knopperts

Lees ook de persoonlijke motivatie van gastdocenten Inge Knoope, Jolien Slavenburg en Marjolijn Zwakman.

Klik hier om terug te gaan naar hoofdtekst leergang.